Hem » Topp 5 Heta Hobbies För Svenskar 2023

Topp 5 Heta Hobbies För Svenskar 2023

by runyourtable
0 comment

Svenskarna, såsom de flesta befolkningar i den västerländska hemisfären, har mycket fritid på våra händer. Det är således populärt att ha en typ av hobby som svensk, som vi kan hänge vår lediga tid till. Det finns många hobbies att välja på. Vissa föredrar att ta det lite lugnare, medan andra har en betydligt mer fysisk inriktning på sin. I den här artikeln skall vi titta på de fem populäraste hobbies i Sverige inför 2023.

Populära fritidsaktiviteter och sysselsättningar i Sverige

Vad skall man göra när man har ledig tid på händerna? De flesta av oss följer ganska så strikta scheman till vardags och lägger således våra fritidsplaner på de lediga dagarna. Detta kan inkludera träff med vänner och familj eller andra sociala åtaganden. Dock är det även viktigt att ha tid för sig själv, när man kan syssla med något som man själv vill.

Hobbies är således en viktig del av det moderna livet. Med en hobby kan man lägga fokuset av sin tid på något som man tycker om att göra och få spendera tid med något avslappnande eller stimulerande. Det finns ingen brist på alternativ när det kommer till sysselsättningar av den här arten heller. Idag är det bland annat populärt för svenskar att se på film, lyssna på musik eller spela dataspel och på Casino utan Spelpaus.

En undersökning som genomfördes för att få en bild av svenskarnas fritidsaktiviteter fick upp mängder med svar. Dock var vissa mer populära än andra. Man kan således skapa en lista på de fem mest vanliga hobbies som svenskar sysslar med på sin lediga tid, vilken vi sammanställt här nedan.

De fem främsta sätten svenskar roar sig på

  1. Litteratur och skrift
  2. Resor
  3. Matlagning
  4. Korsord och pussel
  5. Blommor och trädgårdsarbete

Litteratur och skrift

Intressant nog så är det fortfarande otroligt populärt i Sverige att läsa böcker. Det här är nämligen den vardagssyssla som absolut flest svenskar säger sig hålla på med. Av de som svarade på enkäten i undersökningen nämnd ovan, svarade hela 38% att de ansåg sig ha läsning, litteratur samt skrivande av texter som en av sina hobbies.

Den litterära världen är inte främmande för oss svenskar. Vi har genom århundradena haft mängder av erkända författare som skapat mästerverk med sina texter. Att läsa en bok är såväl en lugn aktivitet som det kan vara stimulerande för hjärnan.

Resor

Nästa hobby som de flesta svenskar säger sig hålla på med är resor och upptäcktsfärder av olika slag. Det här är dock en bred kategori som involverar mängder av olika aktiviteter. Det kan röra sig om en skogsvandring i det lokala området eller en utlandsresa. Det råder dock inget tvivel om att svenskar gillar att aktivera sig i form av rörelse och nya upplevelser. Detta kan ske antingen ute i skogen eller på en badstrand i Thailand.

Matlagning

Matlagning tycks även vara något som många svenskar uppskattar att göra. Vi har en stark tradition av bra och välsmakande kost i vårt land, där intresset för det kulinariska länge varit en beståndsdel av vardagslivet. Oavsett om det handlar om en simpel middag eller en bjudning för vänner och familj, är matlagning något som försiggår i de absolut flesta svenska kök. Tack vare en multikulturalism i våra svenska storstäder, har vi även fått in flertalet influenser i den svenska matlagningskonsten.

Idag är det inte ovanligt att man blandar olika matkulturer för att således få fram en spännande måltid. Det här är även en hobby som bär med sig mycket gott i form av lära. Det kan även vara ganska så billigt, med ett välsmakande resultat vid matlagningens ände.

Korsord och pussel

Föga förvånande är det även populärt att syssla med olika typer av pussel i Sverige. Många säger sig lösa korsord under sin lediga tid. Det här är en utomordentlig sysselsättning som främjar både hjärnan som ordförrådet. Det kräver heller inte mycket för att du skall kunna göra korsord till en reguljär aktivitet i ditt liv. Man kan antingen välja att ta dem som är i dagstidningen, eller köpa sig en särskild korsordsbok. Sedan erbjuder även internet en mängd olika ord-baserade pussel.

Under de senaste åren har spelet Wordfeud också blivit ett väldigt populärt spel. Det är dock väldigt lätt att fuska i detta spel då det finns massor med appar som underlättar för just Wordfeud fusk.

Ett annat pussel som har blivit superpopulärt i Sverige är Sudoku. Den här japanska sifferleken är likt korsord ett utmärkt sätt att hålla hjärnan i gott skick på. Du kan även finna Sudoku-pussel i både tidningar som speciella böcker med olika svårhetsgrader. Sudoku är även ett vanligt inslag på pusselsidor online, där du enkelt kan få tillgång till dem antingen via datorn eller telefonen.

Blommor och trädgårdsarbete

Den femte populäraste hobbyn för svenskar skall vara blomsterarbete samt trädgårdsrelaterade sysslor. Vi kan således betecknas som en nation där gröna fingrar kommer väl till pass. Det finns olika typer av botanik som kan förekomma i Sverige. Den största skillnaden är mellan dem som bor i en lägenhet och de som har ett hus med trädgård. Den förstnämnda typen sker oftast i blomsterlådor på balkongen eller inne i själva hemmet.

Där kan man ställa blommor och andra växter på fönsterbrädan för bra solljus. De som dock har en egen trädgård har självfallet även betydligt fler alternativ. Det är inte ovanligt med trädgårdsland där man kan gro allt från tomater till örter och andra grönsaker under årets varmare månader. Sedan kan man arrangera ett växthus för kallare tider i vårt nordbelägna land. Oavsett hur man tar sig an sina växter är alltså blommor och dess underhåll en av Sveriges mest populära hobbies.

Relaterade inlägg

Om oss

Runyourtable.se är ett nöjesmagasin som blandar högt och lågt. Du finner inlägg om både teknik, mat & dryck, nöje, sport och fritid.

Senaste nytt

GDPR

För att läsa hela  integritetspolicyn kring den nya dataskyddsförordningen GDPR och hur vi hanterar dina uppgifter vänligen klicka här.

Reklam & annonser

Vill du annonsera?

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för nya inlägg. Låt oss hålla dig uppdaterad!