Hem » Sofia Loft – från sjukgymnast till tv-kändis

Sofia Loft – från sjukgymnast till tv-kändis

by runyourtable
0 comment

Sofia Loft från Skövde, 32, har en fantastisk tyngdlyftningskarriär bakom sig. Den nätta lilla kvinnan från Västergötland visade sig ha vad som krävdes för att hamna i Sveriges idrottselit. När hon dessutom vann Mästarnas mästare 2022 steg hon ytterligare i graderna i den svenska idrottsvärlden och blev snabbt populär hos tv-tittarna. Ofta har hon fått höra många positiva ord från okända människor som hon träffat på.

Snabbfakta om Sofia Loft

Fullständigt namn Sofia Marianne Loft 
Läser helstRomaner och deckare
Intresse förutom träningen Trädgårdsarbete 
Utbildning Legitimerad sjukgymnast 
Födelsedag13 februari 1990 

Det är ofta som Sofia fått höra folk bli förvånade över hur mycket hon orkar lyfta, hon som är så liten. Ja, hur lång är Sofia Loft egentligen? Sofias längd är 150 cm. Med sina 150 cm kan hon få en och annan att lyfta på ögonbrynen.

Sofia Loft trefaldig världsmästare i styrkelyft

Sofia Loft började allra först med kampsport och tävlade i taekwondo till 2010, vilket gjorde henne väldigt vältränad. Hon var framgångsrik inom taekwondon, men valde att överge kampsporten. I stället gick hon som 21-åring över till tyngdlyftning. Det är det hon har blivit allra mest känd för. Hon tävlade i styrkelyft i nästan ett årtionde, och slutade innan hon fyllde 30.

2016 satte Sofia Loft världsrekord i styrkelyft i sin viktklass, som var 52 kg.

Då lyfte hon:

  •  Knäböj              150 kg
  •  Bänkpress          92,5 kg
  •  Marklyft            175 kg

Inte nog med detta, 2014, 2015 och 2016 var Sofia världsmästare i klassiskt styrkelyft – hela tre år i rad.  

Sofia Loft Mästarnas mästare 2022

2022 vann Sofia Loft ”Mästarnas mästare” på SVT. Sofia visade återigen att hon klarar av stora psykiska och fysiska utmaningar med bravur. Flera av de främsta idrottsstjärnorna i Sverige har mötts i Mästarnas mästare. Andra idrottsmän som har vunnit tävlingen är Ingemar Stenmark och Peter Forsberg.

Många tittare har tyckt att Sofia var den goaste vinnaren sedan Ingemar Stenmark – som vann 2011 – och det är ju ett gott betyg. Tävlingen, som började år 2009, har blivit populär i de svenska hemmen och följs av ungefär 1,5 miljoner tittare.

Sofia Loft i Spanien för inspelning

Mästarnas mästare gick av stapeln i Spanien. Inspelningsplatsen var i fantastisk natur vid Medelhavet. Platsen valdes bland annat för att det varma klimatet gör att man kan spela in långt in på kvällarna. Tävlingen spelades egentligen in under en vecka i september året innan den visades. Det var verkligen ingen semestervecka. Dagarna var fullspäckade och själva tävlingarna var självklart väldigt krävande.

Däremellan var det mycket fin gemenskap, vilket Sofia minns som en av de mest positiva sakerna med hela tävlingen. Sofia har berättat att det var en väldigt fin sammanhållning mellan deltagarna i tävlingen. Lite extra umgicks hon med höjdhopperskan Emma Green och speedwayföraren Antonio Lindbäck.

Sofia Loft och familj  

När det gäller Sofia Loft och barn och familj, så har hon en 3-årig dotter som heter Vega. Mycket tid spenderas med Vega, och de tidigare stora intressena får stå tillbaka. Numera är Sofias fokus inte att träna för att bli stark, utan att träna för att må bra. Hon bor fortfarande i Skövde där hon, förutom att hon jobbar som sjukgymnast, njuter av en lugn tillvaro på landet. Men nya projekt finns hela tiden.

Det är säkert många som har märkt att träning kan coachas online nu för tiden. Sofia Loft hakar på trenden och startade i augusti 2022 gruppträning och coachingprogram, allt via internet. För den som har drömt om att få en riktigt erfaren idrottskvinna till tränare är detta ett gyllene tillfälle.

Några av Sofia Lofts största vinster:

2014 VM i klassiskt styrkelyft 
2015 VM i klassiskt styrkelyft
2016 VM i klassiskt styrkelyft
2022               Mästarnas mästare

Relaterade inlägg

Om oss

Runyourtable.se är ett nöjesmagasin som blandar högt och lågt. Du finner inlägg om både teknik, mat & dryck, nöje, sport och fritid.

Senaste nytt

GDPR

För att läsa hela  integritetspolicyn kring den nya dataskyddsförordningen GDPR och hur vi hanterar dina uppgifter vänligen klicka här.

Reklam & annonser

Vill du annonsera?

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för nya inlägg. Låt oss hålla dig uppdaterad!