Lundbergs är ett fastighetsbolag som ägs av investeringsbolaget baserat på samma namn. Ursprungligen var det ett familjeföretag med avsikt att bygga bostäder. Sakta men säkert har de växt till ett av Sveriges största privatägda fastighetsbolag. Vi kikar närmare på vad som kan ligga bakom denna succé.
Kort om Lundbergs Fastigheter
Vad är det? | Ett svenskt fastighetsbolag |
Noterat namn | Fastighets AB L E Lundberg |
Ägare | L E Lundbergsföretagen AB |
Ledning | VD Louise Lindh |
Styrelse | Ordförande Fredrik Lundberg |
Vad står L E för i Lundbergs Fastigheter?
Det hela började 1944 i Norrköping med den då 24-årige Lars Erik Lundberg – därav LE. Han lade där och då grunden för vad som skulle bli dagens L E Lundbergsföretagen AB. Fokus var på bostadsbyggande och idag är största delen av deras bestånd byggt i egen regi. Idag har de omkring 129 fastigheter och hälften av uthyrbar yta är bostäder.
På företagets hemsida beskrivs historien förstås väldigt romantiskt. Som en ung man vars hårda arbete ledde till dess framgångar. Det är dock inte vem som helst som kan ge sig in i fastighetsbranschen hur som helst. Det kan därför misstänkas att det redan fanns ett generöst bankkonto att börja från.
Oavsett utgångsläge är det rättvist att säga att förmögenhet och verksamhet förvaltats väl genom åren. Bolaget äger fastigheter över hela Sverige, från Boden i norr till Karlshamn i söder.
Lundbergs Fastigheter och L E Lundbergsföretagen – vad är skillnaden?
Det hela startade med Lundbergs Fastigheter år 1944. Med expansionen av verksamheten kom Lundbergs Fastigheter att bli ett eget bolag med samma fokus som innan, men nu som dotterbolag till den större koncernen L E Lundbergsföretagen.
Lundbergs Fastigheter har fortsatt fokus på att bygga, förvalta och hyra ut lokaler och bostäder. Bolaget omsatte år 2021 3,7 miljarder kronor. Lundbergs Fastigheter påpekar stolt hur deras byggande och förvaltande genom åren övervägande varit och är i egen regi. Det är imponerande framgångar på knappt 80 års tid.
De har idag kontor i:
- Arvika
- Eskilstuna
- Jönköping
- Karlstad
- Södertälje
- Örebro
- Stockholm
- Linköping
Fredrik Lundberg – inte bara fastigheter
Fredrik Lundberg är någon form av arvinge till grundaren och sitter som styrelseordförande i Lundbergs Fastigheter. Han är dessutom VD för koncernen L E Lundbergs. Han har omnämnts i Dagens Industri och andra finanstidningar som en mäktig man.
Lundbergs äger, utöver Lundbergs Fastigheter, även stora delar av bolagen Hufvudstaden, Holmen, Industrivärden, Indutrade och Husqvarna. Det är stora namn på svenska börsen. Likaså är Handelsbanken, Sandvik och Skanska där Lundbergs har stora aktieinnehav. Tillsammans handlar det om cirka 1 500 miljarder kronor som de helt eller delvis styr över.
Är Lundberg och fastigheter en vinnande kombo?
Lundberg är inte ett ovanligt efternamn i Sverige. Det finns även fler bolag i samma bransch med liknande namn. Till exempel finns Sven Lundbergs Fastigheter AB samt Handelsbolaget Lundberg, Blom & CO inom fastighet och förvaltning. Ser man till verksamhet och omsättning är det dock ingen större risk att förväxla dem med Lundbergs Fastigheter.
Däremot blir man nyfiken på om den omskrivne affärsmannen Johan Lundberg har något med familjen Lundberg att göra. Han är bland annat ägare till fastighetskoncernen NFF Nordic AB. Han har blivit omskriven för att ha stämt DN och Wolodarski för förtal. Det hade tydligen skrivits om honom på ett sätt som fick det att låta som att han konspirerat med ryssar och sympatiserar med sverigedemokrater. Det ville han ha en miljon i skadestånd för.
Konkurrenter till Lundbergs Fastigheter
Som vanlig människa tänker man kanske inte så mycket på vem som äger en fastighet. Oftast sträcker sig ens intresse inte längre än till den egna hyresvärden. Det finns många konkurrerande verksamheter i branschen. Kanske känner man igen några av följande exempel på stora fastighetsbolag som finns i Sverige:
- Heimstaden
- Balder
- Vasakronan
- Skandia Fastigheter
- Wallenstam
- Hufvudstaden
Gemensamt för dem och alla i branschen är att de omsätter mycket pengar. Kort sagt för att fastigheter är dyrt. Tillsammans står de alla för omkring 7 – 8 procent av BNP i Sverige och således en himlans massa skatt till landet. Där sysselsätts också många människor. En dyr och viktig bransch kan man säga.