Hem » Kan man få sparken om man är sjuk ofta

Kan man få sparken om man är sjuk ofta

by runyourtable
0 comment

Kan man få sparken om man är sjuk ofta?

Visst har vi alla haft den där oron klump i magen när vi behövt ringa till chefen och berätta att vi är sjuka? Det kanske till och med har blivit frekventa tillfällen på sistone. Men kan man verkligen bli av med jobbet om man är sjuk ofta? Låt oss gå igenom detta.

Svenska lagar om sjukfrånvaro

Enligt svensk lag kan arbetsgivare egentligen inte avskeda någon bara för att de är sjuka. Grunden till detta är lagens skydd mot diskriminering som inkluderar skäl som kön, etnisk tillhörighet och sjukdom.

Hög frekvens av sjukdom

Trots detta, om en anställds sjukdom blir för frekvent och leder till att deras arbetskapacitet försämras allvarligt – med andra ord, om deras konsekventa sjukfrånvaro skadar företaget – kan arbetsgivaren under vissa förhållanden ha rätt att avsluta anställningen. Det är dock en komplicerad process och det finns alltid möjligheten att vända sig till ett fackförbund för hjälp och rådgivning.

Benämning Förklaring Tänkbara Lösnigar
Frekventa sjukledigheter När sjukfrånvaro blir för frekvent och påverkar arbetskraften. Möjligtvis diskutera flexiblare arbetstider eller arbetsförhållanden med arbetsgivaren.
Avsked på grund av sjukdom En komplex process där arbetsgivaren kan avsluta anställningen om arbetsförmågan kraftigt påverkas av konstant sjukdom. Vända sig till facket för att diskutera sina rättigheter.
Arbetsplatsens ansvar Arbetsgivaren bör göra sitt bästa för att stödja anställda som är sjuka. Företaget skulle kunna överväga olika anpassningar eller hjälpmedel för att hjälpa anställda att utföra sina arbetsuppgifter.
Diskrimineringslagen Det är olagligt att diskrimitera någon på grund av sjukdom. Anställda som känner sig diskriminerade ska kontakta DO (Diskrimineringsombudsmannen).

Relaterade inlägg

Om oss

Runyourtable.se är ett nöjesmagasin som blandar högt och lågt. Du finner inlägg om både teknik, mat & dryck, nöje, sport och fritid.

Senaste nytt

GDPR

För att läsa hela  integritetspolicyn kring den nya dataskyddsförordningen GDPR och hur vi hanterar dina uppgifter vänligen klicka här.

Reklam & annonser

Vill du annonsera?

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för nya inlägg. Låt oss hålla dig uppdaterad!