Hem » Hur mycket tjänar en polis?

Hur mycket tjänar en polis?

by runyourtable
0 comment

Det är mycket prat från politikers håll om polislöner och att Sverige behöver fler poliser. Beslut har också tagits att anställa fler poliser och antalet utbildningsplatser har ökat på polishögskolan. Vill man bli polis har man därför goda chanser till jobb. Men hur mycket tjänar en polis egentligen?

Olika faktorer som avgör hur mycket en polis tjänar

Inom polisen använder man sig av individuell lönesättning. Då tittar man på den enskilda polisens arbetsresultat, hur svåra arbetsuppgifter denne har och hur stort ansvar. 

Men det finns även andra faktorer som avgör hur mycket en polis tjänar. Bland annat har poliser som arbetar i Stockholm ungefär fyra tusen kronor mer i lön jämfört med poliser som arbetar i Jämtlands och Västernorrlands län. 

Även ålder och kön påverkar lönen. Det sistnämnda har jämnats ut mer de senaste åren och en nyexaminerad kvinnlig polis tjänar i genomsnitt hundra kronor mindre i månaden än sin manliga kollega. Så, hur mycket tjänar en polis? Här kommer några svar:

  • Hur mycket tjänar en polis 2018? 

Svar: den genomsnittliga månadslönen uppgick till 33 400 kr

  • Hur mycket tjänar en polis 2019? 

Svar: den genomsnittliga månadslönen uppgick till 35 400 kr

  • Hur mycket tjänar en polis 2020? 

Svar: den genomsnittliga månadslönen uppgick till 36 800 kr

  • Hur mycket tjänar en polis 2021? 

Svar: den genomsnittliga månadslönen uppgick till 37 300 kr

Hur mycket kommer en polis tjäna om 10 år?

För att nå målet med 4 000 fler poliser till år 2025 har man starta en ny polisutbildning som är avsedd för civilt anställda inom polisen som samtidigt med studierna vill jobba. Under utbildningen har man en lön på 28 000 kronor i månaden. Går man däremot den vanliga polisutbildningen har man som polisaspirant en månadslön på 15 000 kr. Efter genomgången utbildning tillämpas individuell lönesättning.

Hur mycket kommer en polis tjäna om 10 år är det ingen som i dagsläget vet. Men polislönerna och antalet poliser som Sverige behöver diskuteras flitigt av samtliga politiska partier. Fler av dessa har insett att lönerna måste höjas för att man ska få fler att vilja utbilda sig till polis.

Relaterade inlägg

Om oss

Runyourtable.se är ett nöjesmagasin som blandar högt och lågt. Du finner inlägg om både teknik, mat & dryck, nöje, sport och fritid.

Senaste nytt

GDPR

För att läsa hela  integritetspolicyn kring den nya dataskyddsförordningen GDPR och hur vi hanterar dina uppgifter vänligen klicka här.

Reklam & annonser

Vill du annonsera?

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för nya inlägg. Låt oss hålla dig uppdaterad!