Hem » Hur många städer finns det i Sverige idag?

Hur många städer finns det i Sverige idag?

by runyourtable
0 comment
sweden

För det första så framgår det i kommunreformen år 1971 att Sverige inte har några städer. Den rätta benämningen för det vi i talspråk kallar städer är egentligen tätorter. Det som avgör vad som är en tätort är antalet invånare på en viss yta. 

Det behöver bo minst 200 personer på en yta där det är mindre än 200 meter mellan bostäderna för att det ska räknas som en tätort. Storlekarna på tätorterna kan variera mycket. Det är nu många som undrar – hur många städer finns det i Sverige? Eller snarare hur många tätorter? 

Hur många orter och stora städer finns det i Sverige?

I Sverige finns det 1979 tätorter. Dessa varierar i storlek och alla räknas inte som storstäder. Om du som läser undrar om det finns lika stora städer som Englands London i Sverige så kommer du bli besviken. London kan nämligen svälja hela Sveriges befolkning på sin yta. 

I Sverige har vi endast tre storstäder. För att räknas som en storstad behöver det vara orter där invånarantalet överstiger 200 000. Sveriges storstäder är Stockholm med nästan en miljon invånare, Göteborg med över en halv miljon invånare och Malmö på 350 000 invånare. Dessa tre städer är också Sveriges största städer till ytan. 

Kommuner, tätorter, städer och byar i Sverige

I Sverige finns det 290 kommuner. De största städerna finner vi i södra Sverige. Men de kommuner som är störst till ytan finner vi i norr. Listan toppas av Kiruna kommun och följs av Jokkmokk på andraplats och Gällivare på tredje – men där är det ofta långt mellan de orter och byar som finns. På fjärde plats kommer lite oväntat ön Gotland. 

Så, hur många städer finns det i Sverige? Det finns närmare 2000 städer eller mer korrekt tätorter. Folkmängden har genom historien ökat med åren. Det innebär att städernas storlek troligtvis kommer att öka på sikt.

Relaterade inlägg

Om oss

Runyourtable.se är ett nöjesmagasin som blandar högt och lågt. Du finner inlägg om både teknik, mat & dryck, nöje, sport och fritid.

Senaste nytt

GDPR

För att läsa hela  integritetspolicyn kring den nya dataskyddsförordningen GDPR och hur vi hanterar dina uppgifter vänligen klicka här.

Reklam & annonser

Vill du annonsera?

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för nya inlägg. Låt oss hålla dig uppdaterad!