Hem » Hur många språk finns det i världen?

Hur många språk finns det i världen?

by runyourtable
0 comment
language

Språk. Det är grunden för alla av världens civilisationer då vi utan muntlig, skriftlig och visuell kommunikation fortfarande skulle leva i grottor – om ens det. Språket är vad som skiljer människan från djuren, det är limmet som håller olika grupper ihop, och det är det första vapnet som dras i en konflikt.

Det sägs att språk, eller i alla fall början av kognitiv kommunikation, först uppstod för 2,5 miljoner år sedan hos våra förfäder Homo erectus. Men det var inte förrän den kulturella explosionen för drygt 60 000 år sedan som det verbala språket vi har idag äntligen tog fäste.

Det var då vår egen art Homo sapiens först började visa tecken på kreativitet och fantasi genom grottmålningar, smycken och begravningsriter.

 
Hur många officiella språk finns det i världen?

Antalet levande språk på jorden ändras hela tiden då gamla språk ständigt dör ut – två språk varje månad enligt Unescos språkexperter. Samtidigt upptäcks och registreras nya språk. Det hjälper inte heller att själva definitionen av vad språk är skiljer sig från lingvist till lingvist, då vad som anses vara en dialekt ibland kan registreras som ett eget språk.

Så, frågan “Hur många språk finns det i världen idag?” är egentligen omöjlig att svara på. Liksom frågan “Hur många språk finns det i världen 2017?”. Man har inte möjlighet att räkna på det sättet. Men man kan förstås alltid göra en uppskattning. Enligt Ethnologue finns det idag uppskattningsvis 7000 språk. Ethnologue är ett omfattande referensverk och databas som sedan 1951 har katalogiserat alla världens levande språk med hjälp av hundratals lingvister världen runt. Var 7000 mer eller mindre än du trodde?

Över 7000 språk men bara 195 länder, hur kommer det sig?

Jo, det har förstås att göra med länders geografiska yta, folkmängd och historia. Nästan alla länder på jorden har åtminstone en ursprungsbefolkning, som samer i Sverige, maorier i Nya Zeeland och ainu i Japan. Bara inom dessa finns det oftast ett dussintal olika språk. Samerna har exempelvis nio.

Men sedan finns det länder som har mycket mer än bara ett urfolk, som Nord- och Sydamerika, Kina, Nigeria och Papua Nya Guinea. Dessa har då flera hundratal olika språk var. Bara Papua Nya Guinea har över 840 språk, vilket är mer än dubbelt så många språk som talas i hela Europa.

Relaterade inlägg

Om oss

Runyourtable.se är ett nöjesmagasin som blandar högt och lågt. Du finner inlägg om både teknik, mat & dryck, nöje, sport och fritid.

Senaste nytt

GDPR

För att läsa hela  integritetspolicyn kring den nya dataskyddsförordningen GDPR och hur vi hanterar dina uppgifter vänligen klicka här.

Reklam & annonser

Vill du annonsera?

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för nya inlägg. Låt oss hålla dig uppdaterad!