Man kan undra om näringen i ett ägg försvinner när man kokat det. Vid all tillagning påverkas näringsinnehållet och mineraler och vitaminer kan lakas ut i kokvattnet. Näringsämnen som fett, protein och kolhydrater påverkas inte av kokning. Men ägget har det skyddande skalet och därför påverkas det inte näringsmässigt av att kokas. Så hur många kalorier i ett ägg finns det?
Hur många kalorier är det i ett kokt ägg?
Eftersom skalet är på när man kokar påverkas näringsvärde och antalet kalorier inte nämnvärt av att man kokar ägg. Men det är skillnad på antalet kalorier i äggvita och äggula.
- 1 gram rått ägg = 1,363 kalorier
- 1 gram kokt ägg = 1,37 kalorier
- 1 gram rå äggula = 3,34 kalorier
- 1 gram rå äggvita = 0,44 kalorier
- 1 medelstort rått/kokt ägg (55gram) = 75 kalorier
Hur många kalorier är det i ett ägg när man stekt det?
När man stekt ett ägg finns samma antal kalorier kvar, men det tillkommer kalorier eftersom man använder fett för att steka det. Vilket val av fett och hur mycket fett man använder påverkar därför hur många kalorier det är i ett stekt ägg.
Hur vet man hur många kalorier det finns i ett ägg?
Ägg är ett fantastiskt livsmedel och vill man få mycket näring och lite kalorier i portionsförpackning är det ett utmärkt alternativ. Storleken på ägget avgör hur många kalorier varje ägg innehåller:
- Litet ägg, S, 40 g (45 g med skal) 55 kalorier
- Normalt ägg, M, 50 g (55 g med skal) 69 kalorier
- Mellanstort ägg, ML, 55 g (60 g med skal) 75 kalorier
- Stort ägg, L, 60 g (65 g med skal) 82 kalorier
- Extra stort ägg, XL, 70 g (75 g med skal) 96 kalorier