Hem » Hur många föräldradagar får man? 

Hur många föräldradagar får man? 

by runyourtable
0 comment

Som förälder har man rätt att vara hemma med sitt barn i stället för att jobba, plugga eller söka jobb. I stället för lön, studiebidrag eller arbetslöshetsersättning får man föräldrarpenning från Försäkringskassan.

För att få ut så mycket som möjligt av sin föräldraledighet kan det vara klokt att redan innan det lilla underverket dyker upp planera för hur man ska göra med ledigheten och föräldradagarna. Till att börja med kan det vara bra att först ta reda på hur många föräldradagar man får.

Detta är vad som gäller:

  • Hur många föräldradagar får man? 

De som idag blir föräldrar får 480 föräldradagar. Är man två föräldrar eller vårdnadshavare delar man på dagarna och får 240 dagar var. 

  • Hur många föräldradagar får man ge bort?
    Vill man kan man avstå från eller ge bort föräldradagar men det finns vissa regler. 90 dagar av det totala antalet dagar som grundas på den sjukpenning man har är reserverade och kan inte ges till den andra föräldern. Om man är två föräldrar betyder det att en förälder som mest kan ta ut 390 föräldradagar, varav 300 av dessa baseras på sjukpenningnivå.
  • Hur många föräldradagar får man vid tvillingar?

Får man tvillingar får man totalt 660 dagar. 480 av dessa är på sjukpenningnivå, varav 180 är på lägstanivå. 

Kan man ge bort föräldradagar till mormor eller morfar?

För att man ska beviljas föräldradagar från Försäkringskassan måste man vara vårdnadshavare eller förälder till barnet. Som förälder har man dock också möjligheten att ge bort föräldradagar till någon annan. Detta kan vara särskilt användbart för den som är ensamstående förälder och tar hjälp av exempelvis en mor- och farförälder, syskon, vän eller liknande. 

Relaterade inlägg

Om oss

Runyourtable.se är ett nöjesmagasin som blandar högt och lågt. Du finner inlägg om både teknik, mat & dryck, nöje, sport och fritid.

Senaste nytt

GDPR

För att läsa hela  integritetspolicyn kring den nya dataskyddsförordningen GDPR och hur vi hanterar dina uppgifter vänligen klicka här.

Reklam & annonser

Vill du annonsera?

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för nya inlägg. Låt oss hålla dig uppdaterad!