Hem » Hur långt tid tar det att åka till månen?

Hur långt tid tar det att åka till månen?

by runyourtable
0 comment
MOON

Det är många som tittat upp mot natthimlen och ställt frågor om hur universum faktiskt ser ut och var allt egentligen kommer ifrån. Det kommer också många frågor som är mindre filosofiska. Ett exempel är hur långt tid tar det att åka till månen?

Svaret på detta kan variera beroende på hur lång tid rymdfarkosten befinner sig i omloppsbanan och på hur effektiva motorerna är. Det går dock att räkna med att resan ungefär tar tre dagar.

Jorden och dess måne

Månen följer ständigt Jorden. Den bidrar till att göra Jorden mer stabil och påverkar även tidvattnet. Den är hela solsystemets femte största måne och befinner sig ca. 384 400 kilometer från Jorden. Det betyder att samtliga planeter i solsystemet skulle få plats i avståndet mellan Jorden och månen. Det kan ge en viss förståelse för hur lång tid det tar att åka upp till månen.

När det sedan kommer till den mer exakta hur långt tid tar det att åka till månen handlar det om timmar. Man räknar med att det tar ungefär 51 timmar och 49 minuter att resa från Jorden till månen. 

Resan till månen

Tiden 51 timmar och 49 minuter kommer från att det var så lång tid det tog för den första månresan. 1969 landade den första människan på månen, men det var redan året innan dess som de första människorna reste till månen. Däremot landade de inte den gången. 

Hur lång tid tar det att åka till månen 2018, femtio år efter den första resan? Svaret är att det ungefär tar lika lång tid idag. Hur långt tid tar det att åka till månen förändras inte nämnvärt genom åren, trots att vissa resor gått lite snabbare eller lite långsammare. Det ska också tilläggas att månen hela tiden kommer lite längre bort från Jorden. Månen flyttar sig 3.8 centimeter längre bort från Jorden varje år. 

Den närmaste himlakroppen

Trots ett svindlande långt avstånd har resor till månen inte varit något främmande för människor på ett halvt decennium. Däremot har inga månresor gjorts sedan 1970-talet. Samtidigt har hur långt tid tar det att åka till månen inte förändrats. 

Skulle det dock jämföras med hur lång tid tar det att åka bil till månen kanske det ger en bättre uppfattning om hur långt bort månen faktiskt är. Skulle du köra en bil i 120 km/h och inte stanna någon gång på resan, hade det tagit dig ungefär fem månader att nå fram.

Relaterade inlägg

Om oss

Runyourtable.se är ett nöjesmagasin som blandar högt och lågt. Du finner inlägg om både teknik, mat & dryck, nöje, sport och fritid.

Senaste nytt

GDPR

För att läsa hela  integritetspolicyn kring den nya dataskyddsförordningen GDPR och hur vi hanterar dina uppgifter vänligen klicka här.

Reklam & annonser

Vill du annonsera?

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för nya inlägg. Låt oss hålla dig uppdaterad!