Hem » Hur lång tid tar det att ladda en elbil?

Hur lång tid tar det att ladda en elbil?

by runyourtable
0 comment
E CAR1

Att skaffa elbil är för många fortfarande en dröm då de ännu är förhållandevis dyra. Det du lägger på bilen tjänar du möjligen igen på det som du under många år slipper lägga på bensin.

När produktionstakten av elbilar ökar och fler budgetmodeller tas fram, kan det bli verklighet för fler att äga sin egen elbil. Ett annat alternativ som kan vara värt att spana in om du är intresserad av att köra elbil, är annars leasing. 

Många gånger kan det bli billigare att leasa en elbil än att köpa den, särskilt om du räknar med värdeminskningen. En nyproducerad elbil tappar värde otroligt fort varför leasing kan bli billigare. Hur du än väljer är det en fråga som gäckar de flesta: Hur lång tid tar det att ladda en elbil?

Räcker det med ett glass-stopp?

Säg att du ska på semester. Helst av allt vill du kanske köra hela sträckan i ett svep, så att du så fort som möjligt är framme i sommarstugan och kan lägga dig i solstolen med en god bok. Med en traditionell bensindriven bil måste du förmodligen stanna och tanka en gång under resan. 

Men besöket på en bensinmack tar ju bara ett par minuter och samtidigt får du kanske lust att njuta av en glass. Med en elbil kommer du när du reser längre sträckor att behöva stanna lite längre stunder, för att ladda bilen inför slutspurten. Men hur lång tid tar det att ladda upp en elbil?

Snabbladdare gör det enkelt

Faktum är att det finns snabbladdare som tar under trettio minuter på sig att ladda elbilen full. Ett nät av snabbladdare håller på att byggas ut och de blir alltså hela tiden fler och fler. En halvtimma är en perfekt rast då du också hinner ladda dig själv med energi inför sista körsträckan. 

Det är mycket positivt att den här typen av laddstationer blir fler eftersom det gör det enklare för många att fatta beslut om att gå över till eldriven bil. På uppladdning.nu kan du se en karta över alla laddstationer så att du enkelt kan planera din rutt. 

Idag är det förhållandevis enkelt att resa med elbil och eftersom att stationerna för snabbladdning ofta finns belägna i närhet till restauranger och butiker är det också enkelt att fördriva den korta tid som det tar att ladda en elbil. 

Ladda hemma

Men hur lång tid tar det att ladda en elbil hemma då? Med vanlig hushållsel tar det vanligen mellan åtta och tolv timmar, vilket är överkomligt eftersom att du kan ladda medan du själv sover. Du kan faktiskt ladda direkt i ett jordat eluttag, men då är det viktigt att en elektriker noggrant har sett över kablar och kontakter för att säkerhetsställa att kapaciteten är nog för laddningen. Annars föreligger risk för brand. 

Ett annat alternativ är att skaffa en laddbox eller en laddstolpe. Beroende på hur det ser ut hemma hos dig kan det ena eller det andra alternativet vara bättre. Ofta är det billigare att placera en laddbox i garaget. Det blir dessutom generellt dyrare med en laddstolpe utomhus ju längre ifrån strömkällan som den behöver placeras. 

Om du bor i en bostadsrättsförening och det ännu inte finns laddstolpar i ert gemensamma garage kan du gott ligga på om förändring. Be din förening att kasta upp ett gäng solceller på taket i samma veva. Det är förresten en bra idé även för hemmet. Om du ändå tänkt gå över till eldriven bil och budgeten finns, kan det vara ett bra tillfälle att samtidigt sätta upp solceller och att skaffa en laddstolpe eller laddbox. 

Omställning

Nu har du fått lite mer klarhet i din fråga: Hur lång tid tar det att ladda en elbil? Nu behöver du inte längre fundera, utan kan bidra till den omställning som är nödvändig för planeten. Det ligger på var och en av oss att ställa om och förstås på samhället i stort att skapa goda förutsättningar för att en grön omställning ska vara möjlig. 

Utbyggnaden av snabbladdningsstationer är en del av det stora arbete som ligger framför oss. En annan fråga är hur du ska finansiera din elbil. Är det smartast att köpa eller att leasa din elbil? Det kan vara värt att räkna på båda alternativ innan du slår till och även att ha med i tanken att en leasing ger viss trygghet om någonting händer med bilen. 

Det är dock extra viktigt att ta väl hand om den leasade bilen för att inte åka på straffavgifter när leasingtiden går ut. Alternativet att köpa loss elbilen efter de år som du har leasat den finns förstås också. Du har helt enkelt ett par saker att fundera på och ta ställning till.

Blir det dyrt att ladda?

Du har kanske hört någon säga – ladda elbilen hemma då blir det dyrt. Men stämmer det verkligen? Vad kostar det att ladda en elbil? 

Räkna mellan 1,5-4,5 kr per mil, att jämföra med 8-11 kr per mil med bensindriven bil. Varje år sparar du alltså mellan sju och åtta tusen kronor i genomsnitt. Att ladda på en publik laddningsstation kostar 2,50-8,70 kr/kWh.

Nu har du svaret!

Och om någon frågar dig “hur lång tid tar det att ladda en elbil?”, då vet du svaret! Över natten kan du alltså ladda upp en elbil med hushållsel och på en snabbladdningsstation tar det mindre än en halvtimme. Ibland bara tjugo minuter! Det svaret kommer kanske få fler att välja elbil. 

Den omställning som vi gör nu är essentiell för våra barns och barnbarns framtid. Med ett bensinpris som ligger runt tjugofem kronor litern blir det också lättare för många att motivera övergången till eldriven bil. Det är bara att hoppas att produktionen av elbilar ökar och att priserna går ned!

Relaterade inlägg

Om oss

Runyourtable.se är ett nöjesmagasin som blandar högt och lågt. Du finner inlägg om både teknik, mat & dryck, nöje, sport och fritid.

Senaste nytt

GDPR

För att läsa hela  integritetspolicyn kring den nya dataskyddsförordningen GDPR och hur vi hanterar dina uppgifter vänligen klicka här.

Reklam & annonser

Vill du annonsera?

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för nya inlägg. Låt oss hålla dig uppdaterad!