Hem » Hur lång tid har man på sig att betala en faktura

Hur lång tid har man på sig att betala en faktura

by runyourtable
0 comment

Hur lång tid har man på sig att betala en faktura?

Vi har alla varit där. En faktura dyker upp och vi undrar, ”Hur lång tid har jag faktiskt på mig att betala denna?” Ingen gillar att pressas av tiden, så det är bra att känna till de grundläggande reglerna.

Grundläggande regeln i Sverige är att man har 30 dagar på sig att betala en faktura från och med fakturadatum. Men är det alltid så?

Det beror på…

Det finns inget enkelt svar på frågan ”hur lång tid har man på sig att betala en faktura” eftersom det kan vara olika lite granna beroende på sorten av faktura, och även mellan olika företag.

Notera att kreditvillkoren alltid bör anges tydligt på fakturan. Därför är det viktigt att alltid läsa noggrant genom villkoren på fakturan så snabbt du får den.

Type av faktura Vanligaste betalningstiden Förseningsavgift
Företag till företag (B2B) 30 dagar Ränta på försenad betalning
Företag till konsument (B2C) 14-30 dagar Förseningsavgift plus ränta
Faktura för tjänster (t ex el, vatten, internet) 14 dagar Betalningspåminnelse plus ränta
Faktura från offentlig sektor 30 dagar Ränta på försenad betalning

Och om man inte kan betala i tid?

Vi lever i en oförutsägbar värld och ibland kan det vara svårt att betala en faktura i tid. Om du vet att du inte kan betala en faktura inom förfallodatumet, kontakta faktura-utställaren omedelbart. Många företag är villiga att diskutera alternativa betalningsplaner och kan erbjuda dig extra tid för att betala. Men tänk på, försök alltid undvika förseningar om möjligt för att slippa extra avgifter.

Slutsats

Så, hur lång tid har man på sig att betala en faktura? Generellt har du 30 dagar på dig, men kom ihåg att det här kan variera så det är

Relaterade inlägg

Om oss

Runyourtable.se är ett nöjesmagasin som blandar högt och lågt. Du finner inlägg om både teknik, mat & dryck, nöje, sport och fritid.

Senaste nytt

GDPR

För att läsa hela  integritetspolicyn kring den nya dataskyddsförordningen GDPR och hur vi hanterar dina uppgifter vänligen klicka här.

Reklam & annonser

Vill du annonsera?

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för nya inlägg. Låt oss hålla dig uppdaterad!