Hur gör man pannkakor?

Att göra pannkakor är något som verkligen alla borde kunna. Det går alltid hem, både hos stora och små. Om man har mjölk som börjar bli lite gammal så är det också ett bra sätt att ta tillvara på den.

Frågan “hur gör man pannkakor” kan förstås också delas in i flera underkategorier:

  • Hur gör man vanliga svenska pannkakor?
  • Hur gör man fluffiga amerikanska pannkakor?
  • Hur gör man pannkakor utan mjölk?
  • Hur gör man pannkakor utan ägg?

Blanda smet och steka

Ett allmänt tips för att blanda smet utan att det blir klumpar är att börja med att blanda mjölet (plus eventuella andra torra ingredienser) med knappt hälften av vätskan till en jämn smet. Vispa sedan i äggen, späd med resten av mjölken och blanda sist i matfettet. Låt gärna smeten stå och svälla en stund.

Hetta upp stekpannan till medelvärme. Ha i lite olja eller flytande margarin och häll sedan i en skopa smet. För svenska pannkakor ska det bara vara ett tunt lager – man kan behöva vicka på pannan för att få det att flyta ut jämnt. För amerikanska pannkakor behövs ett lite tjockare lager, ca 3-5 mm, för att de ska bli så där härligt fluffiga.

Vänta tills smeten inte längre är rinnig på pannkakans ovansida. Vänd sedan och stek en kortare stund på andra sidan.

Här är recepten

I recepten anges även varianter utan komjölk och utan ägg.

Svenska pannkakor

2,5 dl vetemjöl

0,5 tsk salt

6 dl mjölk (komjölk, rismjölk eller sojamjölk)

3 ägg (kan ersättas med 0,5 dl extra vetemjöl)

2 msk olja/smält smör/flytande margarin

Amerikanska pannkakor

2,5 dl vetemjöl

1 msk bakpulver

0,5 tsk salt

2 msk strösocker

2,5 dl mjölk (komjölk, rismjölk eller sojamjölk)

1 ägg (kan ersättas med 0,5 dl extra mjölk)

2 msk olja/smält smör/flytande margarin

Gammal mjölk?

Och så var det det där med frågan hur gammal mjölk kan man göra pannkakor på. Svaret är att om den smakar eller luktar surt så är den för gammal. Ett trick för att avgöra är att värma upp komjölken – om den då bildar gryn så är den för gammal.

Lämna en kommentar