Hem » Hur går man ur Svenska kyrkan?

Hur går man ur Svenska kyrkan?

by runyourtable
0 comment

Två yngre män i fyrtioårsåldern, Patrik och Niklas, sitter och diskuterar privatekonomi och hur de skulle kunna spara pengar. De ser inga möjligheter att dra in på de två utlandsresor familjen gör varje år. Det är ett bra sätt att träffa barnen och att kitta ihop familjelivet. Kostnaderna för elektricitet och uppvärmning har rusat i höjden på sistone. Att installera luftvärmepump och solpaneler skulle visserligen ge lägre energikostnader. Problemet är dock att detta kräver likviditet nu, och besparingarna kommer först efter ett antal år.

Har du funderat på att lämna Svenska kyrkan? frågar Patrik. Men du är kanske religiös och tänker gifta dig i kyrkan? Du och din sambo har ju varit tillsammans länge och dessutom har ni barn. Niklas svävar lite på målet. Visst vill han gifta sig i kyrkan men särskilt religiös är han inte. Hur går man ut ur Svenska kyrkan, frågar han? 

Svenska kyrkan på flashback

Gå ut på internet och kolla vad folk tycker om Svenska kyrkan, säger Patrik. Där finns de mest aparta synpunkter som du kan tänka dig, men också användbar information. Hur mycket sparar man om man går ur Svenska kyrkan? frågar Niklas, som plötsligt ser möjligheten att spara skattepengar. Cirka 4 000 kronor till 5 000 kronor per år i lägre skatt, gissar Patrik. Det beror på hur mycket du tjänar. 

Hur blir begravningen om man går ur Svenska kyrkan?

Skulle du inte gifta dig först? skojar Patrik. Kan vi viga oss i kyrkan om jag inte är med i Svenska kyrkan? frågar Niklas. Om din sambo fortfarande är kvar i Svenska kyrkan går det bra, men om hon också går ur, sparar familjen nästan 10 000 kronor per år. Patrik märker att Niklas ändå börjar oroa sig för sin framtida hädanfärd. Du kan fortfarande få en kyrklig begravning och du får fortfarande betala en årlig begravningsavgift. 

Hur går man ur Svenska kyrkan gratis?

Nu har Niklas fått svar på frågan ”Hur går man ur Svenska kyrkan?” och börjar inse den ekonomiska fördelen med att lämna Svenska kyrkan. Men det kostar väl att gå ur? tänker han. Det gör det inte. Men kompisen ändrar taktik och vill visa Niklas vad han får för sina skattepengar till kyrkan. Han listar några punkter från Svenska kyrkans broschyr:

  • Du stöttar kyrkans förskolor
  • Du ger stöd åt vacker musik i kyrkan
  • Du bidrar till underhåll av kyrkor
  • Din församling kan stödja vid sorg och smärta i livet
  • Du kan ha vigsel och barndop i kyrkan

Patrik märker att kompisen börjar blir tvehågsen. Du kan ju ta upp frågan med din sambo, om ni ändå inte kan nöja er med en utlandsresa om året.

Relaterade inlägg

Om oss

Runyourtable.se är ett nöjesmagasin som blandar högt och lågt. Du finner inlägg om både teknik, mat & dryck, nöje, sport och fritid.

Senaste nytt

GDPR

För att läsa hela  integritetspolicyn kring den nya dataskyddsförordningen GDPR och hur vi hanterar dina uppgifter vänligen klicka här.

Reklam & annonser

Vill du annonsera?

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för nya inlägg. Låt oss hålla dig uppdaterad!