Hem » Får man köra moped klass 1 med b körkort

Får man köra moped klass 1 med b körkort

by runyourtable
0 comment

Moped klass 1 och B-körkort – granskar reglerna

Det är kanske en överraskning för vissa, men visst får man köra moped klass 1 med B-körkort! Men varför är det så och vilka regler gäller egentligen när det kommer till mopeder och körkort? Låt oss reda ut detta.

Alltså, ja, som svar på frågan ”får man köra moped klass 1 med B körkort” – en stor JA! Men, det finns några saker att hålla koll på.

Hur kommer det sig att man får köra moped med B-körkort?

När man tar ett B-körkort ingår det i utbildningen att lära sig köra både bil och moped. Det beror på att de båda fordon/kategorier har mycket gemensamt när det gäller trafikregler och manövrering på vägen. Så, om du har ett B-körkort, inkluderar det automatiskt ett moped klass 1 körkort. Intressant, eller hur?

Körkort Fordon man får köra Maxhastighet
B-körkort Bil, Moped klass 1 130 km/h för bil, 45 km/h för moped
Moped klass 1 körkort Moped klass 1 45 km/h
Moped klass 2 körkort Moped klass 2 25 km/h
AM körkort Moped klass 1 & 2 45 km/h för klass 1, 25 km/h för klass 2

Men det betyder inte att alla regler är likadana

Trots att man får köra moped klass 1 med B-körkort betyder det inte att alla regler är precis samma som när man kör bil. För mopeder gäller specialregler om maxhastighet, hjälmanvänding och var man får köra. Därav är det viktigt att sätta sig in i dessa regler innan man ger sig ut i trafiken på sin moped.

Slutsats

För att summera, kan vi säga – ja, du får köra moped klass 1 om du har ett B körkort. Men kom ihåg, även om du får köra både bil och moped med samma körkort är det olika regler som gäller

Relaterade inlägg

Om oss

Runyourtable.se är ett nöjesmagasin som blandar högt och lågt. Du finner inlägg om både teknik, mat & dryck, nöje, sport och fritid.

Senaste nytt

GDPR

För att läsa hela  integritetspolicyn kring den nya dataskyddsförordningen GDPR och hur vi hanterar dina uppgifter vänligen klicka här.

Reklam & annonser

Vill du annonsera?

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för nya inlägg. Låt oss hålla dig uppdaterad!