Hem » Får barn bestämma vilken förälder de vill bo hos

Får barn bestämma vilken förälder de vill bo hos

by runyourtable
0 comment

Kan barn bestämma vilken förälder de vill bo hos?

Inom familjerätten är en av de mest komplexa och känsloladdade frågorna ”kan barn bestämma vilken förälder de vill bo hos?” Svaret är inte alltid enkelt. Under svenska lagar, har barn rätten till sin åsikt, men det är i slutändan domstolens beslut.

Hur är lagen?

När det kommer till vårdnad, boende och umgänge, är barns bästa alltid i centrum. Enligt 6 kap. 2a § Föräldrabalken, ska barnets vilja beaktas i enlighet med barnets ålder och mognad. Det betyder att ju äldre och mognare barnet är, desto mer vikt läggs vid barnets vilja.

Ålder Barnets åsiktsvikt Barnets rättigheter
0-7 år Låg Föräldrarnas beslut
7-12 år Mellan Barnets åsikt beaktas
12+ år Hög Barnets åsikt har stor inverkan

Finns det undantag?

Korrekt! Det finns alltid undantag. Alla beslut baseras på vad som är bäst för barnet. Det är möjligt att domstolen ignorera barnets vilja om det finns starka skäl för det – till exempel om en förälder utgör en risk för barnets välbefinnande.

Vem kan hjälpa?

Familjerättsexperter kan ge vägledning och råd i dessa komplexa ämnen. Rättshjälpsmyndigheten erbjuder också gratis juridisk rådgivning. Om du är oense med den andra föräldern eller det är nödvändigt med domstolsintervention, kan en advokat vara till hjälp.

Låt oss komma ihåg att oavsett situationen, bör barnets välbefinnande alltid vara högsta prioritet. Barn har rätt till både föräldrar, förutsatt att det är säkert och hälsosamt för dem.

Relaterade inlägg

Om oss

Runyourtable.se är ett nöjesmagasin som blandar högt och lågt. Du finner inlägg om både teknik, mat & dryck, nöje, sport och fritid.

Senaste nytt

GDPR

För att läsa hela  integritetspolicyn kring den nya dataskyddsförordningen GDPR och hur vi hanterar dina uppgifter vänligen klicka här.

Reklam & annonser

Vill du annonsera?

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för nya inlägg. Låt oss hålla dig uppdaterad!